Online assistance for electrical trade people Login  |  Register  |   Forgot Password
Assistance for electrical trade people
 

 

 

 


Click here to send Ron a pdf document for publication on this Topic

Documents must be less than 200k in pdf format

Posted By Topic: Intermediate Switch question

thecrazyarab
Apr 26 2018 20:22

Hey team,
Got a small issue, basically its a 6 way lighting circuit but instead of running the control and feed to one of the standard switches on the end they have been run to one of the intermediate switches in the center on the circuit.

Apparently it used to work but the builder d/ced it before i saw how it was wired. Any ideas on how to make it work? google hasn't been much help.

Cheers
   

Apprentice
Apr 26 2018 21:03

At the feed end put the red of the 3core in loop terminal and feed in common. At the other end put the red of the 3core in common. At the switch with the light control put the red of the 3core in loop terminal with the light wire.
   

DougP
Apr 26 2018 21:28

I'm not sure if this will show up. As long as the 3core goes to every switch, it's simple.
   

mf51to1
Apr 26 2018 21:29

Pretty much what Apprentice said. The active (feed) would get connected to one cables red of the 3C, provided they have connected whites in 1s and blue in 2s throughout, and the red of the 3C going the other way would get connected to the load. Quite easy if you draw it out.
   

pluto
Apr 26 2018 21:31


Apprentice
where are you getting a lamp neutral from?

In particular if the light control wire is connected to a switch in the middle of the 2 way/intermediate switches.
   

daniel2
Apr 26 2018 21:44

Another way, if you have a PDL intermediate mech, put the feed in with one of the straps in terminal 1 and the load with the other strap in terminal 3.

Terminals 2 and 4 get strapped to the next switch. Common from the other switches is connected straight through.
   

Apprentice
Apr 26 2018 21:58

Pluto, if the light was wired back to an intermediate, and it was working before, it is safe to assume there is a neutral there.
   

AlecK
Apr 27 2018 09:03

So the builder disconnected it?

Logical option would be to charge the builder an "extra" for dealing with the results - and warn him not to do that again - it's PEW, and he is not allowed to do it.
   

Linz1
Apr 27 2018 13:17

Google may be your friend but pencil and paper is your best buddy, works every time for me!
   

DougP
Apr 27 2018 15:57

I'll try another version of the diagram..
   

DougP
Apr 27 2018 16:03

FFS - this is the 21st century. Surely we should be able to upload and display a simple image! The file size of the images I uploaded are small enough, and display perfectly in any image viewer. This page is reducing the quality even further.

Here's the image in the same resolution
http://tinypic.com/r/6y0bbt/9
   

DougP
Apr 27 2018 16:06

So that image host doesn't work.
This one does
http://iforce.co.nz/i/4cpebfeo.g55.jpg